Over GRAP

STIMULEERT DE POPCULTUUR IN AMSTERDAM

Stichting GRAP is de organisatie voor de Amsterdamse popmuziek. De GRAP, rebelse afkorting van GroepenRaad Amsterdamse Popmuziek, is in 1983 opgericht als popcollectief. Jaarlijks organiseert de GRAP events als competities, showcases en festivals. Zo krijgen Amsterdamse bands en acts de gelegenheid zich te presenteren aan publiek, media en muziekindustrie.

GRAP is de belangrijkste schakel in de ontwikkeling van popmuziektalent in de stad. Zij helpt en begeleidt bij het bouwen van muzikale carrières en biedt talent een breed promotieplatform. GRAP biedt nieuw talent een podium op zelf georganiseerde dan wel door derden geïnitieerde showcases en festivals. GRAP neemt, al naar gelang de behoefte, een deel of het gehele begeleidingstraject van de ambitieuze, talentvolle muzikant ter hand.

ONZE VISIE

Zonder investering in talent is er geen doorstroming naar de top. Met de juiste begeleiding van artiesten en het aanbieden van een uitgebreid netwerk van professionals kan GRAP echt het verschil maken in de doorbraak van getalenteerde artiesten naar een groter publiek. GRAP heeft een belangrijke brugfunctie in de muziekindustrie en zorgt voor de doorstroming van jong talent naar deze top.

GRAP heeft zich de afgelopen tien jaar steeds meer ontwikkeld als dé talentontwikkelaar binnen de popmuziek. Dankzij grotere producties heeft GRAP haar aantrekkingskracht op bands en acts vergroot. Ook binnen de muziekindustrie heeft GRAP zich steeds sterker geprofileerd tot dé katalysator van nieuw talent. Waarden die GRAP in dit proces wil uitdragen, zijn: authenticiteit, creativiteit en ondernemerschap.

WAT DOEN WE?

GRAP verzint, organiseert en bouwt concepten voor een brede doelgroep van muzikanten in alle genres van de popmuziek: dance, urban/hiphop, pop, alternative of singer-songwriter. Binnen ieder popmuziekgenre organiseert GRAP wel een workshop, competitie, showcase of een podium bij derden of een festival. Daarnaast is GRAP adviseur aan artiesten op het vlak van boekingen, management of het checken van platendeals. Ook biedt GRAP ondersteuning in het opzetten van een planning van een release of het doornemen van een ondernemingsplan van een artiest. GRAP bouwt mede muzikale carrières op, biedt dit talent  een breder platform, presentaties van nieuw talent op zelf georganiseerde showcases en festivals of die door derden geïnitieerd zijn. GRAP biedt tailor made coaching- en begeleidingstrajecten voor artiesten om hen klaar te stomen voor een succesvolle loopbaan op nationaal niveau.

Klik hier voor het jaarverslag van 2023 of klik hier voor het jaarverslag van 2022

Code Cultural Governance
GRAP heeft haar besturingsmodel gebaseerd op het bestuur + directiemodel en volgt het Cultural Governance model. Daarbij wordt het beleid in hoofdlijnen vastgesteld door het bestuur. De overige aspecten van voorbereiding en uitvoering van het beleid zijn de verantwoordelijkheid van de directeur.

CONVENANT TALENTONTWIKKELING 2020-2024

De initiatiefnemers POPnl, Kunstbende, Popsport en Popronde ondertekenden op 16 januari 2020 tijdens ESNS het Convenant waarin afspraken worden gemaakt over de talentontwikkeling in de popmuziek voor de komende vijf jaar. Het eerste exemplaar werd door panelmoderator Roufaida Aboutaleb overhandigd aan Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed & Kunsten bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In het convenant leggen betrokken partijen vast dat zij zich gezamenlijk inzetten voor een optimaal klimaat en infrastructuur voor talentontwikkeling op het gebied van popmuziek.

Het Convenant Talentontwikkeling in de Popmuziek 2020-2024 is hier gratis te downloaden.