Stichting GRAP bestaat 40 jaar!
In 1982 vonden Amsterdamse muzikanten elkaar in hun zoektocht naar repetitieruimte en optreedmogelijkheden. Dit leidde tot de oprichting van de stichting Groepenraad Amsterdamse Popmuziek (GRAP), die 40 jaar later nog steeds een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van popmuziektalent in de stad.
Toen de bands in 1982 hun zoektocht hielden naar (betaalbare) repetitieruimtes, vonden zij elkaar in het Buitenvelderts Ontmoetingscentrum (BOC). Ze wilden ook optreden om te kunnen repeteren en mogelijkheden om hun muziek te laten horen aan het publiek. De bandleden kenden elkaar van de Rietveld Akademie, het nachtleven en concerten in de Amsterdamse popzalen.
Een aantal jaren daarvoor had de punkbeweging in Amsterdam, mede opgestuwd door de bloeiende kraakbeweging, voor een golf van muzikale activiteit gezorgd. De behoefte aan oefenruimtes en optreedplekken was groot. Met het veelgehoorde argument ‘jullie trekken niet genoeg publiek’ boden gevestigde podia als Paradiso en de Melkweg amper gelegenheid aan onbekende lokale bands. Een enkel voorprogramma daargelaten. Een popcollectief om zich gezamenlijk te presenteren leek de juiste stap om dit te doorbreken. Dit inzicht resulteerde in 1982 onder leiding van BOC-medewerker Kees Keizer tot de oprichting van de stichting Groepenraad Amsterdamse Popmuziek. De aanvankelijke groep van zo’n tien aangesloten bands breidde snel uit. Er werden concerten georganiseerd; – eerst alleen in de BOC, later uitgebreid naar podia in de hele stad. Het blad Rausch zag het levenslicht en de eerste ‘Spelen voor de GRAP’ groepenpresentatie vond plaats op 6 juni 1983.
De GRAP is nu, veertig jaar later, nog steeds een belangrijke schakel in de ontwikkeling van popmuziektalent in de stad. Zij helpt en begeleidt bij het bouwen van muzikale carrières en biedt ambitieuze, talentvolle muzikanten een breed promotieplatform. Jaarlijks organiseert de GRAP een aantal competities, showcases en festivals. Zo krijgen Amsterdamse bands en acts de gelegenheid zich te presenteren aan publiek, media en muziekindustrie.
Onder de naam DBXL ontwerpt Donald Beekman, een van de originele stichters van de GRAP, nog altijd het promotiemateriaal voor GRAP’s verschillende activiteiten. Speciaal voor het 40-jarige jubileum bundelde hij al zijn werk in een boek genaamd: 40 jaar Spelen voor de GRAP.
Het boek “40 jaar Spelen voor de GRAP” is gratis te downloaden via onderstaande link. Ook is het mogelijk om een fysiek exemplaar te bestellen door een mail met N.A.W. gegevens te sturen naar boek@grap.net. Een fysiek boek kost €25,- excl. €4,95 verzendkosten. Het boek kan ook op woe, do, vr op het GRAP kantoor afgehaald worden.